Oogsttijd

29 december 2020 Uit Door De Wilgenstudio
Oogsttijd

Het is weer bijna zover, de oogsttijd van de wilgen in het griend. Na 1 januari worden de oogstmessen geslepen en worden de 16 soorten wilgen weer met de hand geoogst. De oogsttijd loopt tot 1 maart, waarna het veld 1 maand rust krijgt.  Daarna worden éénmalig de jonge uitlopers nog verwijderd en het veld met biologische mest en as,  van voeding voorzien. Deze as zorgt ook voor een natuurlijke barrière voor o.a. de wilgensnuit kever,  die zich graag tegoed doet aan de jonge uitlopers, met als gevolg dat de twijg vertakt, wat niet wenselijk is voor het vlechtwerk. Er wordt overigens volledig biologisch geteeld door de Wilgenstudio.

Als we hebben geoogst,  is de wilg nog lang niet klaar voor verwerking tot een grafmand, grafbaar of ander gevlochten product. Zo dient de wilg eerst te worden gesorteerd op lengte, daarna geschoond van onkruid en opgebonden. Vervolgens blijft de twijg tot  de maand juni buiten liggen in de zon en wind om te drogen. Daarna wordt de wilg in een tochtschuur gelegd, alwaar het verder kan

drogen. Hier verblijft de wilg een jaar om vervolgens in de loods te kunnen worden opgeslagen,  waar alle droge wilg ligt.

Hier kan de wilg ongeveer 7 tot 10 jaar blijven liggen tot verwerking.

Op het moment dat we een bepaalde maat of kleur  nodig hebben wordt dit in de weekbak gelegd. Het weken duurt ongeveer 2 weken en daarna is de wilg geschikt voor verwerking tot een gevlochten product.