Over De Wilgenstudio

Van wilgenstek tot grafmand

Het proces begint met de aanplant van een wilgenveld in de winter, dit doen we door middel van het in de grond steken van verse stukken afgeknipte wilg (de stekken).

Het wilgenveld wordt ook wel een griend genoemd en kan ongeveer 15 jaar lang dienst doen als productieveld.

 

Het oogsten

Na een jaar groeien snijden we de wilgen met de hand bij de grond af. We doen dit handmatig uit oogpunt van duurzaamheid en het kleinschalig te houden.

Enkelen blijven twee tot drie jaar staan groeien, zodat de wilgenteen een dikker formaat kan krijgen. Hier maken we onder andere de hengsels voor de manden van.

 

Na de oogst

Na de oogst wordt de wilgenteen geschoond van onkruid en op maat gesorteerd.

Dit gebeurt bij ons allemaal met de hand. Dan komt het buiten in rekken te liggen tot en met de maand Juni, de wilg droogt daar puur op de wind. Daarna gaat het een donkere schuur in, waar een jaar lang het nadrogen plaats kan vinden om vervolgens te kunnen worden overgeplaatst in onze voorraad opslagruimte.

 

Opslag

Hier kan het droge hout jaren lang bewaard blijven. Droog wilgenhout is uiteraard niet geschikt om mee te vlechten, dit breekt zomaar af bij iedere ombuiging.

Verse wilg, rechtstreeks van het land, daar kun je in principe wel prima mee vlechten, alleen heeft het als grote nadeel dat het hout van de  wilg daarna nog gaat krimpen. Vlecht je dus een mand met verse wilg, dan krimpt het hout op den duur, maar de mandenvorm dus niet, met als gevolg een los zittende mand van slechte kwaliteit. Vandaar dat we de wilg dus nog eerst een jaar laten drogen.

 

De wilgenteen gebruiksklaar maken

Om het hout uiteindelijk dan weer geschikt en soepel te maken om mee te kunnen vlechten, dient het eerst weer onder water gedompeld te worden. Dit gebeurt in een weekbak, de tijdsduur is afhankelijk van het type wilg dat we dan willen gaan gebruiken. Als het product dan eenmaal gevlochten is, zal het hout tijdens het drogen nu niet meer krimpen en het product zijn vorm behouden.

 

 

 

In de studio

Het vlechten gebeurt volledig handmatig, met de originele gereedschappen van de ambachtsvlechters zoals deze al eeuwen worden gebruikt. Er zijn vele vlechttechnieken, binnen de Wilgenstudio wordt er gebruik gemaakt van een combinatie van Franse en Duitse vlechttechnieken.

 

 

 

 

 

 

 

innaaien grafmand

 

Ook alle bijproducten worden door ons zelf gemaakt, zoals het naaiwerk voor de binnenzijde van de grafmanden, deze wordt met een ouderwetse hand naai machine genaaid en de matrassen en kussens voor de grafmanden worden  doormiddel van een lichte priktechniek met zuiver wol vervilt. Sommige kussens worden met een nattechniek vervilt in verschillende tinten. Voor de oren van de manden gebruiken we onder andere  leer en touw en ook dit alles vindt handmatig plaats.

 

 

Modern ambachtswerk

De Wilgenstudio onderscheidt zich door een eigenzinnige vormgeving, originaliteit en een moderne frisse look van vlechtwerk. Ook wordt dus gezocht naar raakvlakken met andere ambachten, zoals wol vilten, leer bewerking, potten bakken etc. Er wordt gezocht naar een originele assemblage en bovendien wordt er samen gewerkt met enkele gerenommeerde Nederlandse designers en ontwerpbureaus.

Een mooi voorbeeld van een moderne assemblage is de Zeemans Grafmand, een grafmand die het vlechten combineert met het ambachtelijke vak van de timmerman.

 

 

 

 

Kortom, wij streven naar  mooie, eerlijke en milieuvriendelijke producten uit eigen teelt in een moderne jas

 

 Met  veel zorg en aandacht voor detail

 

Wilt u graag meer weten over ons bewust en duurzame manier van werken, klik dan HIER

zeemansmand