Waarom kiezen voor De Wilgenstudio

Eigenzinnig en milieubewust

De ecologische voetprint

De ecologische voetprint is het oppervlakte van onze aarde dat een persoon nodig heeft om te produceren wat er wordt geconsumeerd en ook weer te absorberen wat er wordt weggegooid.                                                                       

 

ecologische voetprint

 

Vooral de CO2 uitstoot vergroot enorm onze voetprint.

Zo lijkt een ecologische mand van bananen bladeren uit Indonesië of een wilgentenen grafmand uit Oekraïne heel bewust en een duurzame keuze. Echter het tegendeel is waar, door de ongecontroleerde productie ( soms ook met chemicaliën, denk aan de rook pitriet grafmanden) en vooral het vervoer van de grafmanden, wordt ondanks het “eco” het ecologische voetprint juist sterk vergroot. 

 

 

 

 

 

De productie van grafmanden en grafbaren

Binnen de Wilgenstudio wordt gewerkt met wilgen uit eigen biologische teelt, hier wordt dus niet in gespoten met bestrijdingsmiddelen. Het onkruid wordt met de hand verwijderd en met een oogstmes worden alle wilgen afgesneden. Het uitsorteren, drogen (door de wind) en de wilgenopslag vindt binnen loopafstand van het veld plaats. U bent vrij om dit proces met eigen ogen te komen zien. Ook liggen de werkplaats en mandenopslag dicht bij elkaar om zo het vervoer van de grondstoffen en producten te beperken. Door minder gebruik van vervoer en doordachte opslag, verkleinen wij de CO2 uitstoot rondom ons product. Dit in combinatie met biologische teelt en bijproducten die lokaal zoveel als mogelijk worden afgenomen , proberen wij een zo’n klein mogelijke ecologische voetprint te creëren, waardoor de “eco” grafmand, grafbaar en alle andere producten van de Wilgenstudio ook écht ECO zijn.

 

 

De Wilgenstudio en natuurbegraafplaatsen

De grafmanden en grafbaren van de Wilgenstudio zijn naast gebruik in crematoria en op openbare begraafplaatsen, ook zeer geschikt voor natuurbegraafplaatsen. Door de biologische teelt, handmatige vervaardiging en biologische bijproducten zoveel mogelijk uit de omgeving,  voldoen ze dus aan de eisen voor gebruik op deze begraafplaatsen.     

Wilt u weten welke en of er ook  een mogelijkheid bij u in de buurt is voor ‘natuurlijk’ begraven, klik dan op de volgende link; natuurbegraafplaatsen.

 

 

 

 

 

 

Prijs / kwaliteit  verhouding

De prijs van een écht in Nederland vervaardigde grafmand of baar ligt gemiddeld meestal  hoger dan een “eco” grafmand uit het buitenland.

Dit komt omdat het huren van land, opslag en arbeid in Nederland simpelweg duurder is dan in de goedkopere arbeidslanden,  één van de redenen dat “eco” grafmanden uit de meeste andere landen goedkoper zijn. Echter reëel gezien is deze “eco” grafmand dus meestal niet zo eco,  wanneer je kijkt naar de ecologische voetprint van deze grafmanden. Bewust kiezen is ook kijken naar het complete plaatje, biologische teelt, weinig CO2 uitstoot en ook de arbeidsomstandigheden.

 

 

Breed aanbod

De Wilgenstudio is steeds op zoek naar alternatieven, om te kijken of er voor een ieders budget evengoed een bewuste keuze is aan te bieden. Daarom is bijvoorbeeld onze Zeemans grafmand ontwikkeld.  Deze grafmand kan concurreren met de “eco” import grafmand, echter is deze volledig gemaakt in Nederland en rekening gehouden, tijdens het hele proces, met de ecologische voetprint, van teelt tot aan u als klant. Zo liggen er nog veel eigenzinnige milieuvriendelijke ideeën klaar binnen onze studio om vervaardigd te kunnen worden, uiteraard staan wij ook open voor uw eigen inbreng.

U bent ten alle tijden welkom om te kijken in elk onderdeel van dit proces